Grad će preuzeti brigu nad Bajerom na Jugu II i pretvoriti ga u urbano izletište

13 travnja, 2021

Najnovije vijesti

PODIJELI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA!

Na osječkom Bajeru na Jugu II saborski zastupnik Ivan Radić uz nazočnost predsjednika Vijeća tamošnje Gradske četvrti Igora Pandžića i direktora Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Željka Kovačevića, održao je konferenciju za medije na kojoj je najavio da će nakon lokalnih izbora Grad Osijek preuzeti nadležnost nad ovim popularnim kupalištem koje također koriste i ribolovci, te pokrenuti postupak uređenja modernog izletišta.

U uvodnom dijelu Pandžić je podsjetio na sve aktivnosti koje je Vijeće provodilo u cilju očuvanja ove vodne površine. Godinama smo upozoravali Grad na problem Bajera, na opadanje razine vode, pomor ribe i nestajanje biljnog i životinjskog svijeta.

Tijekom prošle godine napravili smo akciju čišćenja Bajera zajedno s udrugama s područja Juga II i drugim volonterima te smo izvadili preko 700 kg otpada. Ljetos smo dobili odgovor Grada da Bajer nije njihovo vlasništvo i da nije registrirano kupalište te da oni neće voditi brigu o tome. Nismo bili zadovoljni tim odgovorom te smo u rujnu prošle godine organizirali peticiju i prikupili preko 3 tisuće potpisa za spas Bajera koju smo predali u gradsku upravu. Nakon toga je organiziran sastanak predstavnika vlasnika parcela na kojima se nalazi Bajer zajedno s predstavnicima Grada i Gradske četvrti. Vlasnici su suglasni da se njihove parcele zamjene sa drugim gradskim parcelama i na taj način omogući rješavanje problema s Bajerom. O tome je sastavljan i zapisnik, no nakon toga se ništa nije dogodilo, rekao je Pandžić.

Pred nama su dvije politike. Ona stara koja je u Bajeru vidjela problem, a druga je nova energija koja u Bajeru vidi rješenje i potencijal. Kada preuzmemo odgovornost za vođenje Osijeka, Grad će preuzeti nadležnost nad Bajerom i tada ćemo zaustaviti isušivanje uz pomoć Hrvatskih voda, a od Bajera ćemo napraviti moderno, urbano izletište i kupalište sa nadstrešnicama, roštiljima, klupama i ostalim sadržajima koji će biti na ponos Juga II i Grada Osijeka, rekao je Radić.

Direktor Željko Kovačević je najavio da će na inicijativu Grada Osijeka Hrvatske vode odraditi posao izmuljivanja Bajera te na taj način revitalizirati ovu vodnu površinu te povećati retencijski potencijal.

Najnovije vijesti